Simona Husaniková Od Vás

Z Lučenca do reklamy a Paneláku: Mladý herec Lukáš Pelč naberá na popularite

Aj v Lučenci máme ľudí, na ktorých môžeme byť hrdí. Jedným z nich je mladý herec Lukáš Pelč, ktorého sme mohli vidieť v populárnej reklame, ale aj v seriáloch Panelák a Pod povrchom.

Ilustračný obrázok k článku Z Lučenca do reklamy a Paneláku: Mladý herec Lukáš Pelč naberá na popularite
Zdroj: Dnes24.sk

22 – ročný Luky Pelč momentálne účinkuje v školskom divadle Lab, ktoré zastrešuje DF VŠMU. Vidieť ste ho mohli v komerčnej reklame na bankový subjekt, ktorý preslávila hláška ,,Díky Broňa", v seriáloch Panelák a Pod povrchom. Taktiež sa spolu s Petrom Balkom a Norbertom Vargom spolupodielal na vytvorení dokumentárneho filmu o Arpim Szaboovy – Deus ex Arpi. Najnovšie si Lukáša môžeme pozrieť v celovečernom filme Kandidát, ktorý bude mať premiéru na Slovensku 10.10.2013. S Lukym sme sa osobne stretli a vyspovedali ho pre vás :)

Najskôr ho zaujímala chémia, neskôr vďaka Árpimu Szaboovi pochopil, že chce byť herec

Veľa herecov je takých, ktorí od malička vedeli, že chcú robiť toto remeslo, no nájdu sa aj takí, ktorých herectvo očarilo neskôr. Ako to bolo v prípade Lukáša? ,,Ja som najskôr študoval na GBST v Lučenci paradoxne zameranie biológia a chémia. To, že mám blízko k herectvu som zistil, keď som začal recitovať pod dohľadom Árpi Szaboa. On ma pozval do divadelného súboru Timrava a potom sme spolu intenzívne dva roky spolupracovali. Navrhol mi, či nechcem skúsiť ísť na herectvo a spolu s ním som sa pripravoval na prijímačky. Pôvodne som chcel ísť na masmediálnu komunikáciu, ale som rád, že som tam nešiel. Nakoniec ma vzali na divadelnú fakultu VŠMU odbor herectvo," povedal Lukáš, ktorý ide do piateho ročníka.
Zaujímalo nás teda, či sa chce venovať herectvu aj po skončení školy, alebo ho opäť zláka niečo iné. ,,Budúci rok končím školu a budem sa uchádzať o miesto v ,,kamennom" divadle. Herectvo by som chcel robiť aj naďalej, no keďže nás je veľa hercov, v tak malej krajine je problém sa uplatniť. Verím, že nejaké ponuky budem naďalej mať. Ako každý herec chcem hrať v divadle a aktívne točiť, ale skutočnosť je komplikovanejšia, keďže kultúra a umelci nemajú dostatočnú podporu a nevytvárajú sa podmienky pre nás mladých," prezradil nám úplne bezprostredne mladý talentovaný herec.

Jeho najväčším vzorom sú jeho rodičia

Takmer každý človek má nejaký vzor. Či už obyčajného človeka, herca, speváka, športovca, známu osobnosť. Najmä mladí ľudia sa chcú niekomu podobať. Je to tak aj v Lukášovom prípade? ,,Priznám sa, že nemám nejaký herecký vzor. Mnoho hercov obdivujem preto akí sú dobrí. Viem si predstaviť koľko rokov im asi trvalo kým sa vypracovali na miesta, kde sú teraz a nevzdali to. Na Slovensku je veľa dobrých hercov, čo je úžasné. Ľudským vzorom sú pre mňa moji rodičia. Sme kompletná rodina a to je pre mňa dobré zázemie, lebo v dnešnej dobe je z polovice rodina už len pojem," dodal so smútkom v hlase.

Nemá problém zahrať hocijakú postavu, no sníva o role v zahraničnom filme

Ďalej nás pri Lukášovi zaujímalo aké postavy sa mu hrajú najlepšie. ,,Som obsadzovaný do komediálnych postáv väčšinou, ale už som dostal aj ponuku na vážnu, charakterovú postavu. Keď som dobre vedený režisérom, ktorý presne vie čo chce, hrá sa mi všetko dobre." Lukáš nemá vybraných hercov, s ktorými by chcel hrať. Priznal sa nám však, že raz by si rád zahral so zahraničnými hercami. ,,Chcel by som si určite zahrať v nejakom zahraničnom filme a určite s hercami, ktorí sú v iných dimenziách hereckých podmienok oproti tým v akých sa točí u nás," priznal s nádejou.

Lučenec je jeho jediným domovom, za jeho hranicami ho preslávila hláška Díky Broňa

Sláva mení ľudia. Našťastie nie všetkých. Lukáš sa zaraďuje do skupiny ľudí, ktorí ostali skromní aj po tom, čo sa dostali na obrazovky. Hoci veľa cestuje a momentálne žije v Bratislave priznal sa nám, že jeho domovom je stále Lučenec. ,,Lučenec je moje rodné mesto, ktoré navždy bude mojim domovom, pretože pojem idem domov pre mňa znamená, že idem do Lučenca alebo ako ja hovorím v Bratislave – idem do metropoly juhu," povedal so smiechom Lukáš.
Známe osoby si postupom času získavajú svojich fanúšikov. Hoci nám Lukáš povedal, že on sám sa za známeho nepovažuje a preto ľudí neberie ako svojich fanúšikov, ale skôr ako priateľov, predsa sa mu stala jedna milá-zábavná príhoda. ,,Ľudia ma sem tam oslovia, keď robím na nejakej akcii alebo aj na ulici iba tak. Raz sa mi stala úsmevná vec, že v noci v Bratislave som si kupoval hot dog a predo mnou jeden chalan poďakoval za hot dog predavačke, že díky Broňa, čo bola hláška z reklamy, v ktorej som účinkoval. Čiže veľmi som sa na tom bavil, že ľudia používajú niečo, čo som ja dostal do povedomia ľudí."

Kritika ho posúva vpred

Pre väčšinu ľudí je ťažšie sa pochváliť ako skritizovať. Za čo je teda pyšný na seba Luky? ,,Ja som voči sebe veľmi kritický, lebo bez kritiky sa nedá robiť pokrok a posun. Pyšný som zatiaľ na seba za to, že som nejak exemplárne ešte nesklamal mojich rodičov a že mi stále veria, aj keď niekedy moje nápady nemajú zemský pôvod a s ráciom ich veľmi netreba spájať," uviedol Lukáš, ktorého teší tiež fakt, že dokázal presvedčiť svojich rodičov, že aj s herectvom sa dá uživiť.
Na záver sme sa ešte Lukáša opýtali, čo by z vlastnej skúsenosti poradil tým, ktorí snívajú o hereckej kariére. ,,Odkázal by som im asi, že je to náročné povolanie alebo poslanie byť hercom. Ja nie som herec, som na nejakej pomyselnej hereckej ceste, počas ktorej sa ním dúfam stanem. Každý kto by chcel robiť divadlo v Lučenci má tú možnosť. Všetkých nadšencov radi privítajú v DS Timrava. Tento súbor sa rozrastá, čo je neskutočne super, lebo aj mladí ľudia robia niečo zmysluplné, čo im dáva úplne iné obzory," dodal na záver Lukáš, ktorý verí, že veľa ľudí zablúdi do divadla v Lučenci, pretože z divadla sa odnášajú nezabudnuteľné zážitky, ktoré môžu byť veľkým impulzom pre každého.

Mladý herec - Lukáš Pelč
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM