Správy

Za poklesom chorobnosti sú prázdniny, zákaz návštev v nemocniciach trvá

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v Banskobystrickom kraji v porovnaní s uplynulým týždňom mierne klesol.

Ilustračný obrázok k článku Za poklesom chorobnosti sú prázdniny, zákaz návštev v nemocniciach trvá
Zdroj: TASR

Dôvodom sú školské prázdniny, čo epidemiológovia aj predpokladali. Výskyt ARO je nižší o 13 percent a CHPO takmer o tretinu. Medziročne však stúpli, najmä chrípka o viac než 60 percent, informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V hodnotenom týždni bola v kraji pre zvýšenú chorobnosť prerušená prevádzka v Materskej škole (MŠ) Bátka v okrese Rimavská Sobota a v MŠ Stará Kremnička v okrese Žiar nad Hronom. Zákaz návštev naďalej trvá v Nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a v Nemocnici s poliklinikou v Brezne,“ konštatovala Tolnayová.

Aktuálne je hlásených 7536 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2265 na 100-tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je 890 prípadov CHPO, čo predstavuje chorobnosť 268 na 100-tisíc ľudí.

Najvyšší počet chorých na akútne respiračné ochorenia je v okrese Lučenec, Revúca, Zvolen a Banská Bystrica. V týchto okresoch je i najviac pacientov s chrípkou. Lučenecká nemocnica zákaz návštev zatiaľ neobmedzila.

Podľa Tolnayovej odborníci naďalej udržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť najmä v súvislosti s návratom detí do školských lavíc a ich rodičov na pracoviská.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM