Marcel Páleš Správy

Záchrana zraneného z havarovaného auta? Lučeneckí hasiči predviedli, že sú jednotky!

Uctiť si pamiatku hasičov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania, ale aj zasúťažiť si, prišli včera príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Banskobystrického kraja, ale i zo zahraničia, na banskobystrické Námestie slobody. A naviac sa darilo zástupcom Lučenca!

Ilustračný obrázok k článku Záchrana zraneného z havarovaného auta? Lučeneckí hasiči predviedli, že sú jednotky!
Zdroj: Dnes24.sk

Bolo to v rámci 16. ročníka Memoriálu Pavla Snopka a Jozefa Dobríka vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel.

Pripravené simulácie dopravných nehôd

„Organizátori si chcú touto spomienkou na hasičov, ktorí zahynuli pri výkone svojej práce, jednak uctiť ich pamiatku, ale takisto, hasiči ako súťaživý národ absolvujú súťaž vo vyslobodzovaní. Tejto sa zúčastňuje osem družstiev z HaZZ Banskobystrického kraja, každé okresné riaditeľstvo (OR) vyslalo jedno družstvo. Zároveň tu máme aj medzinárodnú účasť,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater. Ako dodal, tú zastupujú kolegovia z Maďarska a Českej republiky.

Pre hasičov bola pripravená simulácia dopravnej nehody, ktorú vopred nevideli. Po odštartovaní prišli k nehode, pri ktorej bola jedna zranená osoba a museli ju v časovom intervale 15 minút vyslobodiť, poskytnúť jej prvú predlekársku pomoc a odovzdať na určené miesto.

„Pokiaľ to nestihnú v tomto časovom limite, sú penalizovaní. Súťaž sa vyhodnotí vrátane času a penalizácie a budú ocenené najlepšie tri družstvá,“ popísal Piater po tom, ako odštartovalo prvé súťažné družstvo. Súčasťou podujatia bola aj statická ukážka hasičskej techniky, techniky pre vyslobodzovanie pri dopravných nehodách, ako aj polície.

Aby boli pripravení na najhoršie

Hasič-záchranár Oto Hudec z OR Banská Bystrica a vedúci banskobystrického tímu priblížil, že ten je päťčlenný. Podľa neho je pre hasičov najťažšie zhodnotiť celú situáciu, keď prídu na miesto zásahu. Musia brať ohľad na všetky okolnosti, ako napríklad vplyv počasia, do úvahy berú aj samotné vozidlo a pacientov, ktorí sú vnútri.

„Vždy, keď je táto súťaž, tím sa pripravuje, majú to v rámci prípravy, ktorá je vykonávaná na jednotke. Takisto sa učia vyslobodzovať z havarovaných vozidiel, vystrihovať vraky, majú podobne nasimulované situácie ako tu,“ pokračoval Hudec.

Takéto situácie ako dnešná, sú skôr extrémne, aby boli hasiči natrénovaní na ten najťažší spôsob záchrany, aký sa môže vyskytnúť. „A keď prídu na nejakú ľahšiu dopravnú nehodu, o to ľahšie to majú,“ dodal Hudec. Tomuto povolaniu sa venoval aj jeho otec, je teda v ich rodine poslaním. „Naozaj, lepšiu robotu si ani neviem predstaviť,“ skonštatoval Hudec.

Na prvom mieste družstvo z Lučenca

Na štart XVI. ročníka memoriálu sa postavilo celkovo 8 súťažných družstiev z Okresných riaditeľstiev HaZZ Banskobystrického kraja a družstvo z Královehradeckého kraja, územného odboru Jičín a maďarské družstvo zo župy Nograd z hasičskej stanice v meste Balassagyarmat.

Na 1. mieste sa umiestnilo súťažné družstvo z OR HaZZ v Lučenci so ziskom 424 bodov, na 2. mieste súťažné družstvo z OR HaZZ v Banskej Bystrici so ziskom 420 bodov a na 3. mieste súťažné družstvo z HZS Královohradeckého kraja, územný odbor Jičín so ziskom 414 bodov.

Zahraničné delegácie spolu s prezidentom HaZZ plukovníkom JUDr. Alexandrom Nejedlým počas dňa absolvovali aj slávnostné prijatie u primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu na radnici a zúčastnili sa na pietnom akte položenia vencov pri pamätnej tabuli na pamiatku zosnulým hasičom vo vestibule OR HaZZ v Banskej Bystrici.

Pozrite si aj fotogalériu.

Foto: Matej Kapusta

Hasiči z Lučenca prví pri zachraňovaní v Banskej Bystrici
16
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM