Stanislav Černák Kultúra

Fajnšmekri si na Hontianskej paráde prídu na svoje: Degustácia vín v tufopieskovcových pivniciach!

Už dnes štartuje obľúbené podujatie Hontianska paráda, ktoré potrvá ešte aj v sobotu. Pre návštevníkov je prichystaných viacero noviniek a viac priestoru ako po iné roky dostane aj folklór.

Ilustračný obrázok k článku Fajnšmekri si na Hontianskej paráde prídu na svoje: Degustácia vín v tufopieskovcových pivniciach!
Zdroj: TASR

Prezentácia vinárov z Veľkokrtíšskej vínnej cesty, ktorí na rôznych miestach v obci, predovšetkým v miestnych tufopieskovcových pivniciach ponúknu degustáciu vín, bude novinkou tohtoročnej Hontianskej parády. Jej 18. ročník sa uskutoční v dňoch 16. a 17. augusta v Hrušove v okrese Veľký Krtíš.

Svoje produkty budú v troch pivniciach ponúkať významní vinári a vinárske subjekty zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, konkrétne z Vinického a Modrokamenského vinohradníckeho rajónu. Ponuka regionálnych vín bude obohatená ochutnávkou moravských vín.

Viaceré novinky

Ďalšou novinkou festivalu je prvá oficiálna prezentácia regionálnych produktov, ktoré získali novozavedenú Regionálnu značku Hont.

V tomto roku sa viac ako po iné roky dáva priestor prezentácii zahraničného folklóru. Festival bude mať hostí z Chorvátska, Čiech, Poľska a Maďarska. Tieto krajiny budú okrem folklóru prezentovať i svoje typické remeslá. Svoje umenie predvedú v spoločnom priestore s názvom Dvor priateľov. Táto medzinárodná aktivita je podporená Európskou komisiou v rámci programu Európa pre občanov.

Nebude chýbať ani kultúrne dedičstvo

Festival ponúka bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré sa zachováva z generácie na generáciu. Cieľom je naživo predstaviť tradičné roľnícke práce, ľudové remeslá a regionálne špeciality pripravené podľa tradičných receptov. Návštevníci si môžu vyskúšať prácu s kosou, cepmi, drevom a ochutnať chlieb z kamennej pece.

Občerstvenie ponúkajú tradičné Hontianske dvory s hudobným doprovodom a remeselníkmi, ktoré pripravuje obec, miestne spolky, ale i okolité obce. Dvorov bude tento rok 20.

Počas festivalu sa koná na amfiteátri scénicky program, v ktorom sa predstavujú folklórne skupiny a súbory nielen z regiónu Hont, ale z celého Slovenska i zo zahraničia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM