Michaela Mozolányová Rôzne

Začínajúci autor Roman Kvalténi z Lučenca: Ak knihou dokážem pobaviť, budem najšťastnejší človek!

Knižnú prvotinu s názvom Dimenzia humoru si Roman Kvalténi z Lučenca vydal sám. Samotný autor nám porozprával o tom, čo tomu predchádzalo, ale aj o tom, ako táto kniha vznikla.

Ilustračný obrázok k článku Začínajúci autor Roman Kvalténi z Lučenca: Ak knihou dokážem pobaviť, budem najšťastnejší človek!
Zdroj: Dnes24.sk

Čo vás inšpirovalo k napísaniu knihy Dimenzia humoru?

V roku 2012 začalo pre mňa nie najlepšie obdobie a ja som si uvedomil,že mi začal chýbať smiech. V mladosti som patril k ľudom,ktorí bavia okolie a tak som načrel do spomienok. A keďže už ako študent som rád písal, nápad bol na svete. To čo ma teda viedlo k napísaniu knižky Dimenzia humoru bola túžba opäť pobaviť seba a ostatných.

Je to teda vaša prvá kniha? A ako dlho vám trvalo ju napísať?

Áno, Dimenzia humoru je moja prvá kniha,ale dúfam, že nie posledná :-). Mal som ju napísanú zhruba za tri mesiace, ručne a potom ešte prepis do elektronickej podoby. Písala sa mi dobre, skvele som sa bavil a okolitý svet pre mňa prestal existovať. A tým pádom aj starosti :-) .

Prezraďte našim čitateľom, o čom je kniha Dimenzia humoru?

Sú to dve samostatné poviedky. Prvá sa volá „O troch cudzincoch a jednom zázračnom kráľovstve." Je o tom, ako sa môže navonok malá krajina stať úžasnou. Chce to iba „trošku“ času. Či je to realita alebo ilúzia nech posúdi čitateľ :-). Druhá poviedka „Penelope – div a zázrak" je ako ja hovorím „realitou ako sa stať celebritou".

Nie je tajomstvom, že knižku ste si vydal sám. Čo tomu predchádzalo?

Koncom roka 2012 som poslal rukopis do prvého vydavateľstva. Po pár mesiacoch,kedže sa nevyjadrili,som rozposlal rukopis do ďalších deviatich. Z nich sa mi ozvali dve,ale odpovede boli zamietavé. Ale aspoň boli. Povzbudili ma do ďalšieho písania. V decembri 2013 mi dcéra mojej priateľky venovala 100 eur,ktoré dostala ako koncoročnú odmenu v Tescu :-). Vtedy padlo rozhodnutie, že si ju vydám sám. Vytlačil som 25 kusov. Neskôr mi ešte pomohli dvaja páni menšími čiastkami,ale chcú byť zostať v anonymite.

Komu je táto kniha určená?

Kniha je určená všetkým, ktorí trpia chronickým zmyslom pre humor. Pre všetkých, ktorí majú radi ľahké a veselé čítanie. Ako ja hovorím možno to nie je 100-percentné umelecké dielo, ale ak ním dokážem čitateľov pobaviť, budem najšťastnejší človek.

Prečo píšete pod pseudonymom R. K. Mimozemšťan?

Z dvoch dôvodov. Prvý je ten, že sa ako mimozemšťan veľakrát cítim a druhý dôvod je, aby ľudia nesiahali po tejto knižke kvôli mojej osobe, ale kvôli tomu, že si ju budú vzájomne doporučovať pre jej obsah.

Prezradíte nám niečo o svojom živote?

Môj život je v prvom rade môj :-). Ničím sa nelíši od života ostatných ľudí. Akurát mám ako mimozemšťan možno výhodu, že sa na život pozerám z inej dimenzie – dimenzie humoru.

Čo vás najviac trápi na knižnom trhu?

Knižný trh je v podstate ako každý iný. Teda trh. Musím sa úprimne priznať, že tieto veci nesledujem. Ja chcem písať zábavné knižky, ktoré potešia. Budem si ich propagovať a ponúkať sám za seba. Chcem byť totiž v prvom rade sám sebou. Ak ma ľudia a čitatelia prijmú takého aký som, tak to bude pre mňa najväčší dar.

Foto: Attila Agg

Obal knihy Dimenzia humoru
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM