Ľubomíra Karmanová Správy

Zámer spropagovať školu sa podaril: Preteky konských záprahov prilákali stovky zvedavcov

Nápad zorganizovať furmanské preteky a predstaviť tak zaujímavý študijný odbor na jednej zo stredných škôl sa stretol s obrovským záujmom. Atraktívne podujatie neprekazilo ani nepriaznivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Zámer spropagovať školu sa podaril: Preteky konských záprahov prilákali stovky zvedavcov
Zdroj: TASR

Prvý ročník furmanských pretekov, ktoré sa konali v sobotu 2. mája na školskom hospodárstve pri vodnej nádrži Ľadovo neďaleko Lučenca, dopadol nad očakávania organizátorov. Podujatie, ktoré zorganizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠ) v Lučenci v spolupráci s Asociáciou furmanov Slovenska, navštívilo napriek nepriaznivému počasiu približne 500 ľudí.

Podľa slov Danice Prepelicovej zo SOŠ malo pôvodne na podujatí štartovať 11 záprahov, niektorí účastníci sa však v dôsledku nepriaznivého počasia odhlásili. „Dokopy teda štartovalo šesť párov koní v štyroch súťažných disciplínach, ktoré boli zamerané na rýchlosť, obratnosť a silu koní. Keďže väčšina záprahov štartovala skoro v každej z nich a mali sme aj sprievodný program, podarilo sa nám vyplniť celý deň,“ uviedla Prepelicová.

Cieľom podujatia bolo podľa jej vyjadrenia priblížiť verejnosti poľnohospodárske zameranie školy, keďže zatiaľ nie je až také známe ako ostatné odbory, ktoré ponúka. Poľnohospodársky odbor prebrali po zaniknutej poľnohospodárskej škole a vytvorili aj nový, agropodnikanie – chov koní a jazdectvo. V septembri by k nim mala ešte pribudnúť kynológia.

„Tieto preteky sa javili ako dobrý nápad na ich propagáciu, keďže to nebolo len o jazdectve, ale aj o farmárčení a chove koní. Do programu sme navyše zakomponovali aj ukážky výcviku psov,“ povedala Prepelicová.

Súčasťou podujatia mal byť aj remeselnícky jarmok, ten však podľa jej slov trochu pokazilo zlé počasie. Furmanské preteky škola usporiadala tohto roku prvýkrát. „Predtým sme organizovali klasické jazdecké parkúrové preteky, chceli sme však ľuďom priniesť niečo ešte atraktívnejšie a tradičnejšie,“ vysvetlila Prepelicová.

Ako na záver dodala, nečakali takúto odozvu a na jej základe určite zorganizujú aj budúci ročník. „Ozvali sa nám tiež ľudia, ktorí by s nami chceli spolupracovať, a plánujeme niekoľko vylepšení,“ prisľúbila Prepelicová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM