Michaela Mozolányová Samospráva

Zastupiteľstvo v Lučenci riešilo jednorazové dávky: Na čo si ich môžete uplatniť?

Mestské zastupiteľstvo schválilo nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poskytovaní jednorazovej dávky v hmotnej núdzi. Nový zákon mení nielen niektoré znenia právnych noriem, ale odlišná je filozofia a úprava tohto zákona pri posudzovaní občanov, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo v Lučenci riešilo jednorazové dávky: Na čo si ich môžete uplatniť?
Zdroj: Dnes24.sk

Niektoré ustanovenia v doteraz platnom Všeobecne záväznom nariadení boli podľa dôvodnej správy neaktuálne a nie v súlade s novým zákonom platným od januára 2014. Mesto preto považovalo za najvhodnejší postup zrušiť doposiaľ platné VZN a prijať nové, spracované v zmysle nového zákona. „Uvedený postup je výhodnejší a prehľadnejší predovšetkým pre žiadateľov o jednorazovú dávku a teda pre občanov nášho mesta,“ píše sa v dôvodovej správe.

Jednorazovú dávku môže mesto poskytnúť len občanovi, ktorý má trvalý pobyt na území Mesta Lučenec, nemá voči mestu finančné záväzky, v prípade podlžností voči mestu má dohodnutý splátkový kalendár na splnenie záväzkov a ak má školopovinné dieťa, musí si plniť povinnú školskú dochádzku.

Žiadosť o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi musí obsahovať meno a priezvisko žiadateľa, rodné číslo a dátum narodenia, trvalý pobyt, rodinný stav, údaje o bytových pomeroch, meno a priezvisko členov domácnosti a ich rodné čísla, telefónne číslo, odôvodnenie žiadosti a podpis žiadateľa.

Jednorazová dávka v hmotnej núdzi sa poskytuje na základe podanej žiadosti na predpísanom tlačive na Mestský úrad v Lučenci a vybavuje ju vecne príslušné oddelenie. Všetky podmienky pre žiadateľov o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi, potrebné tlačivá a žiadosti sú prístupné na webovej stránke mesta Lučenec.

Jednorazová dávka môže byť poskytnutá na:

-nevyhnutné ošatenie a obuv
-nákup predmetov základnej potreby pri nástupe do školy
-spojená s úhradou poplatku za dieťa do školy prírody, lyžiarsky výcvik, plavecký výcvik
-v súvislosti s dlhodobou nemocou rodiča a dieťaťa
-výdavky s kúpeľnou liečbou
-výdavky spojené s vybavovaním osobných dokladov
-úhradu nákladov pri odstraňovaní živelnej pohromy- požiaru, záplavy,víchrice
-úhradu nákladov na kúpu nevyhnutného vybavenia a zariadenia domácnosti
-úhradu nákladov spojených s mimoškolskou činnosťou a záujmovou činnosťou
-iné výdavky súvisiace s nepriaznivou situáciou domácnosti

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM