Správy

Závodom v Banskobystrickom kraji stúpli náklady na energie o 350 %: Hrozí prepúšťanie?

Podniky v Jelšave a Lubeníku prijali úsporné opatrenia, ktoré viedli k obmedzeniu výroby.

Ilustračný obrázok k článku Závodom v Banskobystrickom kraji stúpli náklady na energie o 350 %: Hrozí prepúšťanie?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Magnezitovým závodom v okrese Revúca stúpli náklady na energie medziročne približne o 350 %. Ako zareagovali?

Hrozí prepúšťanie?

„Prijali sme opatrenia na zníženie spotreby elektrickej energie a zemného plynu, znížili sme samotnú výrobu a pripravujeme aj výstavbu fotovoltickej elektrárne. Bez zásahu do cien zemného plynu a elektrickej energie to však bude nedostatočné,“ skonštatoval generálny riaditeľ Slovenských magnezitových závodov Jelšava Roman Gažúr. Ako dodal, výrobu znížili približne o pätinu, ak však vláda a Európska únia neprijmú dostatočné opatrenia na zastropovanie cien energií, v podniku hrozí aj hromadné prepúšťanie.

O približne 350 % narástli medziročne ceny za plyn aj spoločnosti Slovmag Lubeník, elektrickú energiu má podnik zazmluvnenú do konca roku 2022. Spoločnosť verí, že v budúcom roku dôjde k zastropovaniu cien za energie, v opačnom prípade podľa nej dôjde k strate konkurencieschop­nosti európskych výrobcov a prepúšťaniu zamestnancov. Zamestnanosť v podniku zatiaľ znižujú len obmedzením náboru nových zamestnancov.

V obmedzenom režime

„Vyrábame v obmedzenom režime a rotačnú pec sme odstavili úplne. Riziko obmedzenia ťažby a spracovania je reálne po ukončení platnosti nákupných cien elektrickej energie. Navyše, reálne riziko hrozí aj z odstavenia šachtovej pece a tunelovej pece na výrobu pálených stavív, pričom na tento sortiment sme jedným z lídrov na európskom trhu,“ uviedla spoločnosť Slovmag Lubeník.

Magnezitový závod v Jelšave má za sebou vyše 120-ročnú históriu, v súčasnosti patrí k najväčším svetovým producentom mŕtvo-pálenej magnézie. Slovmag Lubeník sa zaoberá ťažbou, úpravou a spracovaním magnezitovej suroviny, produkciou a predajom magnezitových slinkov a žiaruvzdorných výrobkov na báze magnezitu a magnetitu. V okrese Revúca, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy, patria obe spoločnosti k popredným zamestnávateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM