Katarína Oravská Krimi

Zbraňová amnestia v Lučenci v praxi: Koľko nelegálne držaných zbraní už ľudia odovzdali?!

Prešlo iba niekoľko dní od začiatku tretej zbraňovej amnestie a na polícii už končia desiatky nelegálne držaných strelných zbraní a strelivo. Pocítili to aj muži zákona v našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Zbraňová amnestia v Lučenci v praxi: Koľko nelegálne držaných zbraní už ľudia odovzdali?!
Zdroj: TASR

„Za prvé dva týždne zbraňovej amnestie odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru 211 nelegálne držaných strelných zbraní a 2 714 kusov streliva,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, podľa ktorej tak už tieto prvé priebežné výsledky ukázali opodstatnenie zbraňovej amnestie, ktorej cieľom je stiahnuť z čierneho trhu nelegálne držané zbrane a strelivo a tým znížiť riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť.

A ako presne to vyzerá v praxi v našom regióne? „V Banskobystric­kom kraji občania odovzdali 31 zbraní a 21 kusov streliva,“ povedala Faltániová. Ako doplnila, v okrese Lučenec odovzdali počas prvých dní od trvania tretej zbraňovej amnestie päť zbraní.

„Najviac zbraní občania odovzdali v okresoch Zvolen a Žiar nad Hronom – po osem,“ uviedla hovorkyňa, ktorá dodala, že v okrese Veľký Krtíš odovzdali štyri zbrane, v okresoch Banská Bystrica a Rimavská Sobota tri.

Tretia zbraňová amnestia začala platiť 1. decembra 2014 a potrvá do 31. mája 2015. Počas šiestich mesiacov môžu občania beztrestne odovzdať svoje nelegálne držané zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Odovzdané zbrane a strelivo budú podrobené balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote budú mať občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne budú môcť previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu spĺňajúcu podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu, ktorého správcom je Ministerstvo vnútra SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM