Eliška Šándorová Rôzne

Zlatý mok z Lučenca chutí po striebre a patrí medzi najlepšie slovenské pivá

Z 12. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka majú radosť aj v Lučenci. Do tohto ročníka sa prihlásilo 28 pivovarov, ktoré do súťaže nominovali 128 domácich vzoriek pív.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý mok z Lučenca chutí po striebre a patrí medzi najlepšie slovenské pivá
Zdroj: TASR

Prestížne ocenenie v podobe „príchute“ striebra putovalo aj do centra Novohradu. V kategórii Svetlá nefiltrovaná dvanástka súťažilo 23 prihlásených značiek a striebornú pozíciu si odniesol Lehár z lučeneckého pivovaru Franz.

Tajomstvo dobrého a kvalitného piva spočíva nielen v kvalite jeho prírodných surovín – vody, sladu, pivovarníckych kvasníc a chmeľu – ale hlavne v remeselnom majstrovstve pivovarníkov. I napriek tom, že sa niektorí ľudia sa pýtajú, či vôbec existuje slovenské pivo, faktom je, že na Slovensku existuje približne 70 pivovarov.

Slovenská kvalita

Príbeh piva sa začína, keď sa na poliach seje jačmeň. Slovenskí farmári jačmeň dopestujú a slovenské sladovne ho spracujú na kvalitný slad.

Sládkovia z pivovarov od Holíča po Humenné, od Hurbanova po Čadcu, potom varia svoje pivá s plným nasadením, aby splnili očakávania tých, ktorí ich pivo obľubujú.

Slávnostnému udeľovaniu ocenení súťaže Slovenská pivná korunka predchádzala profesionálna anonymná degustácia. Počas dvoch dní 33 expertov nakoniec hodnotilo 122 pív z 27 pivovarov, ktoré súťažili v 9 kategóriách.

Ak ste milovníkom piva, kompletné výsledky a zoznam víťazov jednotlivých kategórií Slovenskej pivnej korunky nájdete TU.

Počas galavečera boli zároveň ocenené osobnosti, ktoré sa významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Osobnosťou slovenského pivovarníctva a sladovníctva sa tento rok stali Gabriela Brunacká zo Sladovne Michalovce, Pavol Jurčík bývalý riaditeľ popradského pivovaru Tatran a Peter Ruml, výrobný riaditeľ Banskobystrického pivovaru.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM