Simona Husaniková Krimi

Zlodej kamióna (35) si zavaril: Nepomohla mu ani garancia rómskeho kráľa!

Trest dva roky odňatia slobody nepodmienečne za krádež kamióna potvrdil v utorok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici. Odsúdený je 35-ročný Eugen z Rimavskej Soboty.

Krádež niekoľkotisícového kamióna

Páchateľovi nepomohlo, že garanciu spoľahlivého človeka mu dal jeho zamestnávateľ Ján Farkaš, známy ako rómsky kráľ. V prípade jedenásťkrát trestaného recidivistu odvolací senát nevzal do úvahy ani spoločenskú záruku, ktorú podpísal predseda rómskeho združenia. Eugen s kamarátom Štefanom ukradli v októbri 2010 z areálu podniku Lesy SR v Hnúšti kamión Mercedes Benz v hodnote viac ako jedenásťtisíc eur. Štefan vozidlo potom odšoféroval do Maďarska, kde ho predali za 450-tisíc forintov.
Kamión prepravovali po vedľajších cestách tak, že pred ním šiel Eugen na svojom VW Golfe a zisťoval, či na trase nie sú policajti. Zlodeji ani kupec nevedeli, že vozidlo má inštalované zariadenie GPS, pomocou ktorého ho polícia vypátrala a vrátila pôvodnému majiteľovi.

Obvinený putuje za mreže

Okresný súd v Rimavskej Sobote odsúdil Eugen za krádež na dva roky odňatia slobody nepodmienečne so zaradením v Ústave so stredným stupňom stráženia. Dotyčný sa odvolal a poukazoval na procesné nedostatky a na rôzne výpovede Štefana. Ten najprv priznal, že kamión ukradol s Eugenom, neskôr tvrdil, že to urobil sám. Na hlavnom pojednávaní však opísal, ako to bolo v skutočnosti a dostal trest dva roky podmienečne.
Eugen vinu popieral a tvrdil, že Štefan svedčí proti nemu preto, lebo bol s jeho manželkou „zadobre“. Proti Eugenovi však boli aj pachové stopy z nákladného auta Tatra 815, ktoré Eugen so Štefanom chceli v Hnúšti ukradnúť ako prvé. Nepodarilo sa im ho naštartovať, lebo tatrovka mala odpojenú batériu. Odvolací senát Eugenovi nevyhovel a prvostupňový rozsudok potvrdil. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM