Ľubomíra Karmanová Správy

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Lučenčania

Návšteva stomatológa nepatrí medzi tie obľúbené. Zvlášť, ak po zosadnutí zo zubárskeho kresla treba vyťahovať peňaženku. Na to, aké skúsenosti majú s platením u zubárov sme sa pýtali niekoľkých obyvateľov nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Lučenčania
Zdroj: TASR

V Lučenci ordinuje niekoľko stomatológov. Na tom, koľko u nich zaplatíte, sa môže odraziť aj to, či sú súkromní, alebo majú zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou.

Na to, aké skúsenosti majú so svojimi stomatológmi, sme sa opýtali samotných pacientov. A toto sú reakcie.

Marcela (32), ekonómka: Moja stomatologička je drahá, to je pravda, ale vždy, keď som mala problémy, vybavovala mi aj Košice pod narkózou, to so mnou zvládla. Takže, v konečnom dôsledku si za kvalitu aj zaplatím.

Miroslava (41), podnikateľka: Ja roky chodím k jednej zubárke a chúďa si zvykla na moje „vymýšľanie“ od bielenia cez rôzne čistiace pasty až po náradie na obzeranie zubov. Čo sa týka ich účtovania? Beriem to tak, že Slovák je ochotný zaplatiť za faktúru za mobil aj 50 eur mesačne, ale ak má tú sumu zaplatiť za zdravie tak šomre. Napríklad v obchode stojí kvalitná kefka 3–4 eurá a používa ju mesiac ( niekto aj viac) ale bez problémov dá túto sumu denne za cigarety.

Mária (37), poštárka: Zatiaľ je to celkom v pohode, akurát mám pocit že teraz sa platí už aj za deti tak ako za dospelých. Predtým nikdy moja zubárka nebrala odo mňa za malého, teraz už áno.

Maťa (31), opatrovateľka: Môj účtuje tak 10–15 euro za plombu alebo vložku. Ako to drží? Tak o tom potom. A keď trhá, tak 5 euro je injekcia a 5 trhanie. Tak asi tak. Spokojnosť? No, sto ľudí, sto chutí. Keby boli tie plomby kvalitnejšie a vydržali dlhšie, bolo by dobre.

Martin (37), podnikateľ: Nemám zlé skúsenosti, som spokojný zatiaľ.

Andrea (26), materská dovolenka: Stále platím, bez platenia som, hádam, ešte neodišla. Ani neviem, čo prepláca zdravotná, keď za všetko platím. Tak asi ako všade, za všetko sa platí. Dá sa mi kontrolovať cez poisťovňu, keď sa prihlásim a tam si viem pozrieť, za čo platila poisťovňa, ale ceny za zub si každý zubár určuje sám. Podľa mňa sú drahí. Takto potom utekajú peniaze, keď si to pacienti ani neoveria a doktori si popíšu , čo chcú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM