Jakub Forgács Krimi

Zvolenského strelca nebude riešiť Špecializovaný trestný súd!

Prípad Ivana H. zo Zvolena, ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súvislosti s vlaňajšou novembrovou streľbou vo zvolenskej firme, pri ktorej prišli o život traja ľudia, bude riešiť Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici a nie Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

„31. júla Krajský súd v Banskej Bystrici na neverejnom zasadnutí zrušil rozhodnutie banskobystrického OS o postúpení prípadu Ivana H. na ŠTS. Okresnému súdu uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol,“ vysvetlila hovorkyňa KS v Banskej Bystrici Silvia Svitková.

Vražda v afekte

„OS Banská Bystrica napadnuté uznesenie zdôvodnil tým, že obžalobou je konanie obžalovaného Ivana H. kvalifikované ako obzvlášť závažný zločin vraždy. Súd sa s uvedenou právnou kvalifikáciou nestotožnil a má za to, že konanie obžalovaného z hľadiska trestnoprávneho napĺňa znaky obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, pričom na rozhodovanie vo veciach úkladnej vraždy je príslušný ŠTS,“ vyjadrila sa Svitková.

Ako pokračovala, KS po preskúmaní napadnutého uznesenia dospel k nasledujúcim záverom. Pokiaľ OS poukazuje na to, že psychiatri u obžalovaného nezistili patický afekt – čo znamená, že počas patického afektu musí byť prítomná kvalitatívna porucha vedomia sprevádzaná chaoticky, chorobne nezrozumiteľne motivovaným konaním, KS poukazuje, že až odmietnutie vyplatenia sumy 300 000 eur, podľa tvrdenia znalcov – psychiatrov, bolo spúšťačom vzplanutia afektu voči prítomným poškodeným.

„V súhrne možno povedať, že pokiaľ by kritického dňa 22. 11. 2012 došlo medzi obžalovaným na jednej strane a poškodenými Milanom P., Mariánom P. a Adolfom P. k dohode o vyrovnaní a vyplatení odstupného alebo k uzavretiu splátkového kalendára, nebol by obžalovaný Ivan H. použil zbraň voči poškodeným,“ konštatuje Svitková.

Pri tragédii zahynuli traja muži

Z doteraz vykonaných dôkazov nemožno preto podľa nej povedať, že by sa obžalovaný úmyselne vopred pripravoval na úkladnú vraždu s vopred uváženou pohnútkou – poškodených usmrtiť, a tak nemohol naplniť po objektívnej i subjektívnej stránke skutkovú podstatu obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. „Z týchto dôvodov KS zrušil uznesenie OS a uložil okresnému súdu, aby o veci znovu konal a rozhodol,“ uzavrela hovorkyňa.

Tragédia sa stala 22. novembra 2012 ráno v sídle firmy TC Trade. Ako 23. novembra uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Jana Vrbická, k udalosti došlo počas prerokúvania požiadavky Ivana H., ktorú predložil konateľom spoločnosti v rámci finančného vyrovnania po jeho odchode z firmy. Muž použil zbraň, ktorú mal v legálnej držbe. Pri streľbe podľahli zraneniam 64-ročný a 36-ročný muži zo Zvolena a 46-ročný muž z Banskej Bystrice. Predpokladanou príčinou smrti u všetkých troch bol krvácavý šok pri poraneniach dutiny hrudnej a brušnej. Ivan H. bol 10 rokov, až do februára 2012, konateľom zmienenej spoločnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM