ELA Správy

Zvýšený počet chorých signalizuje blížiacu sa chrípkovú sezónu

Výskyt ARO v regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 70 percent a výskyt CHPO o 145 percent.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšený počet chorých signalizuje blížiacu sa chrípkovú sezónu
Zdroj: Pixabay.com

V Banskobystrickom kraji zaznamenali epidemiológovia tento týždeň pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Výskyt ARO v regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 70 percent a výskyt CHPO o 145 percent.

Chorí najmä stredoškoláci

„Zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. Napriek tomuto vzostupu však možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru,“ informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Na ARO je v kraji aktuálne chorých 2329 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to chorobnosť 945 na 100-tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 131, čo je chorobnosť viac ako 53 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Žarnovica, Banská Bystrica, Rimavská Sobota a Lučenec. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okresoch Žarnovica, Poltár, Banská Štiavnica a Zvolen. Chorí sú predovšetkým študenti stredných škôl, ale aj ľudia v produktívnom veku, seniori a žiaci základných škôl.

Prevencia a očkovanie

Výraznejší nárast akútnych respiračných ochorení je podľa odborníkov ideálny na venovanie sa prevencii.

Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovanie proti sezónnej chrípke.

„Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je očkovanie. Neustále opakovanie princípov prevencie proti chorobám, hlavne v tomto období proti respiračným ochoreniam a chrípke, má svoj význam. Ľuďom treba pripomínať, čo ich uchráni pred ochorením, ktoré môže mať v krajnom prípade fatálny dosah,“ pripomenula vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM