Ľubomíra Karmanová Správy

Chrípka útočí. Skúsená lučenecká pediatrička to zhrnula na jednotku: 10 chýb, ktoré robia maminky najčastejšie

Je tu chrípkové obdobie a s ním aj väčšie riziko, že sa vírusy nevyhnú ani vašej rodine. Najviac ohrozené sú deti a veľakrát za ich ochorením môžu stáť aj chyby, ktoré z nevedomosti urobia neskúsené mamičky. Skúsená detská lekárka z Lučenca prezradila, ktoré najčastejšie chyby mamičky robia.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka útočí. Skúsená lučenecká pediatrička to zhrnula na jednotku: 10 chýb, ktoré robia maminky najčastejšie
Zdroj: TASR

Začalo sa chrípkové obdobie a s ním sa plnia aj detské ambulancie. Podľa skúsenej pediatričky sa niektorým chorobám môžeme vyhnúť aj dodržiavaním jednoduchých rád. Mnohé ochorenia si, totiž, môžeme zapríčiniť sami chybami, ktoré často robíme bez toho, aby sme si to uvedomili.

Detská lekárka Marta Hricová z Lučenca vykonáva lekársku prax už 19 rokov, okrem toho je aj mamičkou dvoch detí a o to ľahšie sa dokáže vžiť do starostí mamičiek, ktoré do jej ambulancie so svojimi ratolesťami prichádzajú. Za dlhé obdobie svojej lekárskej praxe už dokáže zhodnotiť, aké chyby robia v starostlivosti o svoje deti lučenské mamičky najčastejšie.

Tu je 5 najčastejších chýb, o ktorých možno mamičky ani netušia, že ich robia:

1. Skoré ukončenie dojčenia

Vo všeobecnosti odporúčam mamičkám predchádzať ochoreniam svojich detí dojčením aspoň do roka, alebo kým to matke a dieťaťu vyhovuje.

2. Odmietanie očkovania

Stále častejšie sa stáva, že rodičia odmietnu dať svoje dieťa očkovať. Treba si uvedomiť, že všetky druhy zdravotnej starostlivosti vrátane očkovania môžu mať vedľajšie účinky. Avšak v porovnaní s ochoreniami, ktorým možno očkovaním predísť, považujem takéto rozhodnutie rodičov za nezodpovedné. Napríklad v prípade detskej obrny môže byť dôsledkom ochorenia nezvratné ochrnutie dieťaťa, osýpky môžu zase vyvolať encefalitídu a slepotu. Detské choroby, proti ktorým sa očkuje, nie sú neškodné, môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám u detí i dospelých aj s následkom smrti.

3. Cestovanie s malým dieťaťom

Aspoň kým nie je dieťa do 2 rokov kompletne zaočkované proti základným infekčným ochoreniam, je veľmi nerozumné cestovať s ním do zahraničia. Napríklad klimatizácia v lietadlách môže do cirkulujúceho vzduchu v uzavretom priestore vháňať pre ich neskúsený imunitný systém nebezpečné mikróby.

4. Antibiotiká

Detské choroby sú väčšinou vyvolané vírusmi, voči ktorým sú antibiotiká neúčinné. Aj v prípade bakteriálnej infekcie je vhodné, ak to zdravotný stav dieťaťa dovoľuje, nechať chvíľu organizmus bojovať sám, aby mal čas zapojiť do obrany aj pamäťové bunky imunity. Ak zničíme pôvodcov choroby príliš skoro, organizmus nedostane čas na vytvorenie protilátok ani pamäťových buniek, ktoré by ich pri budúcom stretnutí rýchlo zneškodnili. Zbytočne užívané antibiotiká oslabujú imunitný systém a súčasne rastie aj riziko vzniku rezistencie na ne. Šesť až osem ľahkých ochorení ročne sa u dieťaťa, ktoré začalo chodiť do kolektívu, pokladá za úplne bežný jav. Neskúsený imunitný systém sa v kontakte s kolektívnymi infekciami učí a vyzrieva. Preto by rodičia nemali robiť na lekárov nátlak, aby hneď predpísali antibiotiká.

5. Nedostatok času na čerstvom vzduchu

Deti by mali tráviť veľa času na čerstvom vzduchu, mať dostatok pohybu. Ideálne je, ak ich zapájame do spoločných športových aktivít ako rodina, ak im svojim zdravým životným štýlom ideme príkladom.

6. Negatívna klíma v rodine

Taktiež emocionálna podpora, bezpečné prostredie, jednotná výchova, zdravé hranice a láskavý prístup značnou mierou podporujú imunitu dieťaťa. Mali by sme dohliadať aj na ich odpočinok a dostatočný spánok.

7. Hlavne sa teplo obliecť

Odporúčam tiež deti otužovať a v každom ročnom období ich správne obliekať. Choré dieťa by malo byť ošetrované vo vyvetranej miestnosti s vhodnou teplotou a vlhkosťou prostredia, najmä počas vykurovacej sezóny.

8. Nedostatočný čas na rekonvalescenciu

V neposlednom rade nedostatočný čas na rekonvalescenciu po chorobe je tiež dosť významným faktorom, ktorý zvyšuje chorobnosť u dieťaťa. Mamičky často ešte nezotavené dieťa po chorobe dávajú do kolektívu.

9. Nezdravý životný štýl

U starších detí treba dbať na zásady zdravej výživy a na dostatočný pitný režim. Stáva sa, že z detí robíme pasívnych fajčiarov a ani si to neuvedomíme. U detí, ktoré navštívia našu ambulanciu pre chorobu, dosť často vidím sladkosti alebo sladké nápoje. Treba si uvedomiť, že cukry v nich obsiahnuté tiež významne oslabujú funkciu buniek zodpovedných za obranyschopnosť organizmu.

10. Dieťatko si nevie vyfúkať noštek

Múdra matka naučí svoje dieťa čo najskôr správne fúkať si noštek, čo je základom prevencie ďalších komplikácií v zmysle recidivujúcich infekcií dýchacích ciest a zápalov stredného ucha.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM