Boris Macko Rôzne

FOTO: Lučenecký rodák významne obohatil kultúru. Napriek tomu upadol do zabudnutia

O tom, že z nášho mesta pochádza veľa ľudí, ktorí niečo dokázali, netreba pochybovať. Mnoho z nich však akoby ostalo v zabudnutí. Jedným je aj Wiliam Bukový!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenecký rodák významne obohatil kultúru. Napriek tomu upadol do zabudnutia
Foto: Boris Macko

Je škoda, že niektoré osobnosti nie sú tak známe, ako by si zaslúžili. Pritom za sebou nechali kvalitné dielo. Niektoré z nich sú aj na Kubínyiho námestí, kde majú pamätné tabule. Jedna z nich je venovaná Bukovému.

Rodák z Lučenca Wiliam Bukový sa narodil v židovskej rodine ako William Brühl 18.1. 1932. Po vojne si rodina zmenil priezvisko na Bukový. Na Lučeneckom gymnáziu aj maturoval, neskôr odišiel do Prahy študovať hudobnú pedagogiku.

Bol veľmi nádejný slovenský skladateľ, ktorý sa najprv venoval tanečným piesňam a šansónom. Medzinárodné uznanie sa mu dostalo za hudbu k baletom Hirošima, Svedomie a Rozkaz. Je aj autorom známej piesne „Povedz mi otec.“ Komponoval dokonca aj hudbu pre parížsky Theátre National Populaire.

Nezmazateľnú stopu však zanechal aj vo forme hudby k filmom. Zo známejších možno spomenúť snímky Boxer a Smrť, či Kristove roky. Bohatú tvorbu prerušila náhla smrť vo veku 36 rokov 31.7. 1968 v Prahe. Pochovaný je na známom židovskom Olšanskom cintoríne.

Pozrite si rodný dom s pamätnou tabuľou venovanou Wiliamovi Bukovému!

Čítajte tiež:

FOTO: Pikoška z centra Lučenca: Viete, koľko osobností je na Kubínyiho námestí?

FOTO: V Lučenci otvoria novú cestu. Autá majú stopku, zlepšuje kondičku

Rodný dom a pamätná tabuľa Williama Bukového
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM