Ľubomíra Karmanová Správy

Foto zo zatmenia od profíkov: Toto ste pri bežnom pozorovaní nevideli

Zatmenie slnka si mnohí pozorovatelia aj odfotili. Takéto fotky sa vám, však, podarí urobiť len so špeciálnou technikou. Pozrite si zatmenie, ako ste ho nemohli voľným okom vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Foto zo zatmenia od profíkov: Toto ste pri bežnom pozorovaní nevideli
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ čo v Lučenci zatmenie slnka až tak neohúrilo, v neďalekej Rimavskej Sobote tamojšia hvezdáreň pripravila pre záujemcov pozorovanie tohto zaujímavého úkazu nielen priamo vo hvezdárni, ale aj na hlavnom námestí. Spolu tak obdivovať zatmenie prišlo vyše 250 záujemcov.

„Záujem bol hlavne o pozorovanie špeciálnym chromosferickým ďalekohľadom, v ktorom bola dobre viditeľná štruktúra slnečného povrchu a na okraji slnečného disku pekné protuberancie.Na veľkom monitore mohli sledovať zatmenie súčasne viacerí,“ informoval Pavol Rapavý z Rimavskobotskej hvezdárne.

Podľa neho bol domáckymi pomôckami obraz Slnka nekvalitný, no s dobrým filtrom je to zážitok. „Pohľad ďalekohladom je o niečom inom, tu je možné vidieť aj slnečné škvrny a všimnúť si nerovný okraj Mesiaca, spôsobený jeho členitým terénom. V čase zatmenia bola na Slnku len jedna škvrna, keď sa k nej priblížil tmavý kotúč Mesiaca, dal sa dobre sledovať jeho vlastný pohyb,“ doplnil Rapavý.

Foto: P. Rapavý, D. Rapavá.

Zatmenie ako ste ho nevideli
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM