Ľubomíra Karmanová Rôzne

Unikátne historické FOTO lučeneckého mestského parku: Takto si ho už pamätá len málokto

Lučenecký mestský park je považovaný za jednej z najkrajších na Slovensku. Svojou krásou sa pýšil už aj v minulom storočí, kedy bol obľúbeným miestom na oddych, zábavu, ale aj rekreáciu. Mestskú člnkáreň, či kúpalisko Strand si už dnes pamätá málokto.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne historické FOTO lučeneckého mestského parku: Takto si ho už pamätá len málokto
Zdroj: Dnes24.sk

Mestský park v Lučenci je právom považovaný za jeden z najkrajších na Slovensku. Aj v minulom storočí patril medzi obľúbené miesta na trávenie voľného času lučeneckých rodín. Poskytoval nielen kúsok prírody uprostred mestského ruchu, ale aj miesto na kúpanie, člnkovanie, či posedenie s priateľmi.

„Na mieste dnešného ostrovčeka jazera stála od roku 1895 drevená člnkáreň, súčasťou ktorej bola reštaurácia a na poschodí hrávala vojenská hudba. Z technických príčin ju zbúrali v roku 1943,“ uvádza k fotografiám na svojej stránke Vlastimil Hrdlička, ktorému sa tieto unikátne fotografie podarilo zozbierať.

Za člnkárňou sa nachádzala vojenská plaváreň, vybudovaná za spolupráce vojska a mesta podľa projektu G. Bartholomidesa v rokoch 1882–1883. Súčasťou parku sa stala po úpravách v roku 1926 a bola sprístupnená verejnosti. Na hrádzi Tuhárskeho potoka na mieste dnešného detského ihriska sa v minulosti nachádzalo prírodné kúpalisko vybudované v roku 1936. V centrálnej časti parku sa nachádza pamätník padlých v roku 1919 počas bojov proti boľševizmu. Odhalený bol v roku 1927, jeho autorom je štábny kapitán A. Vrtíšek.

Zašlú slávu mestskej člnkárne, či kúpaliska Strand sa mu podarilo oprášiť vďaka týmto unikátnym fotografiám. Pokochajte sa aj vy krásou mestského parku z rokov 1913 až po osemdesiate roky minulého storočia.

Lučenecký mestský park sa svojou krásou pýšil aj v minulom storočí
34
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM