Ľubomíra Karmanová Správy

Ceny nehnuteľností v Lučenci: Podľa maklérov budú ešte klesať. Pozrite, čo je za tým!

Predávať nehnuteľnosti v Lučenci sa v tomto období podľa oslovených maklérov z realitných kancelárií neoplatí. Ceny stále klesajú a predpokladá sa, že sa to v blízkom období ani nezmení.

Ilustračný obrázok k článku Ceny nehnuteľností v Lučenci: Podľa maklérov budú ešte klesať. Pozrite, čo je za tým!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Odborníci tvrdia, že je za tým vysoká miera nezamestnanosti a s tým súvisiaca nízka kúpyschopnosť obyvateľstva. „Ľudí bez práce totiž neubúda, nerastie dopyt, a tak nebol dôvod na zdražovanie,“ myslí si Michaela Mozeová, konateľka spoločnosti Directreal MM.

Podľa Iva Tomašoviča zo spoločnosti Makro Reality, je to spôsobené aj tým, že v Lučenci vzniká málo mladých rodín. „Tiež je to dôsledkom mnohokrát aj neuvážených nákupov nehnuteľností v čase spred obdobia krízy, keď si mnohí ľudia kupovali nehnuteľnosti nie priamo na svoje bývanie, ale ako investíciu – motivovali ich vtedy k tomu banky i informácie v médiách o dobrom vývoji slovenskej ekonomiky a očakávanom raste cien (nehnuteľností) v budúcnosti,“ doplnila Iveta Zaťovičová, konateľka LX Reality.

Mnohí predávajúci sa, podľa Michaely Mozeovej, domnievajú, že pre úspešný predaj nehnuteľnosti stačí tzv. „zavesenie“ ponuky na realitný portál a kupujúci sa len tak pohrnú.

„Toto už dávno neplatí. Vypracovanie cenovej ponuky je dôležitý a zložitý proces, cena závisí od lokality, jej občianskej vybavenosti, dispozičného riešenia. Keďže pri predaji nehnuteľnosti je určenie správnej ceny najdôležitejším krokom, je potrebné porovnať si ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti v danej lokalite aj reálne predali.“

Preto odporúča zveriť predaj realitnému maklérovi v danej lokalite, ktorý je dobre vyškolený, má prax, vie sa orientovať na súčasnom realitnom trhu, dokáže posúdiť predajnosť ponuky, ale hlavne vie, v akých cenách sa predaje skutočne zrealizovali.

Situácia by sa podľa odborníkov mohla zmeniť až o niekoľko rokov. „V blízkom období budú ceny ešte klesať. O dva, až tri roky, môžeme predpokladať stúpanie cien, súvisiace s výstavbou diaľnice a novými pracovnými príležitosťami,“ hovorí Ivo Tomašovič.

„Negatívny dopad na obchodovanie s realitami môže mať aj to, že posudzovanie podmienok na získanie úverov na bývanie sa od začiatku roku 2015 postupne sprísňuje. Banky budú ešte tvrdšie pristupovať k preverovaniu, či je ich klient schopný splácať úver aj v situácii, keď sa úroková miera zvýši,“ dodala Mozeová.

„Pre naše mesto by bolo pozitívom, keď už nevieme dotiahnuť nejakého väčšieho investora, rozvinúť aktivity cestovného ruchu v napojení na najbližšie okolie, čo by malo pozitívny dopad nielen na oživenie realitného trhu, ale na zvýšenie zamestnanosti a celkovej životnej úrovne obyvateľov mesta,“ vyjadrila sa na záver Zaťovičová.

Možno vás bude zaujímať: Oplatí sa u nás kupovať, či radšej predávať:Pozrite, čo hovoria experi o vývoji cien nehnuteľnosí v Lučenci a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM