Jakub Forgács Kultúra

Dni mesta Fiľakovo a Palócke dni v plnom prúde: V PROGRAME Cmorík aj jarmok v parku

V neďalekom Fiľakove prebiehajú vskutku veľkolepé oslavy. Na svoje si prídu malí aj veľkí. Čo všetko prináša bohatý kultúrno-spoločenský program?

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta Fiľakovo a Palócke dni v plnom prúde: V PROGRAME Cmorík aj jarmok v parku
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok sa začali vo Fiľakove na juhu okresu Lučenec oslavy Dní mesta a 26. ročník Palóckych dní. Samospráva pripravila pri tejto príležitosti pre obyvateľov a návštevníkov mesta bohatý kultúrno-spoločenský program.

Odhalenie busty

Súčasťou osláv bolo slávnostné odhalenie bronzovej busty významného Fiľakovčana Vilmosa Hulitu na Podhradskej ulici, ktorej autorom je miestny umelec Alfréd Balázs. „Hulita bol dlhoročným riaditeľom fiľakovskej továrne, v ktorej zamestnával až 4400 ľudí. Podporoval spoločenský život, dobrovoľných hasičov či dychovkárov a bol aj pri založení futbalového klubu. Niekoľko rokov stál aj na čele Fiľakova, ktoré v tom období malo štatút veľkej obce,“ priblížil primátor Attila Agócs, podľa ktorého sa vďaka tejto osobnosti Fiľakovo opäť postavilo na nohy.

Prvý deň osláv vyplnilo i otvorenie výstavy fotografií v Mestskom vlastivednom múzeu, ktoré zachytávajú rekonštrukciu kostola Nanebovzatia Panny Márie. Súčasťou oficiálneho otvorenia Dní mesta i Palóckych dní na Námestí slobody je i multietnický program aj koncert Ferenca Demjéna v areáli Fiľakovského hradu.

V sobotu sa začal program o 8:00 Fiľakovským jarmokom v mestskom parku, kde sa uskutočnili aj vystúpenia pre deti. „Predpoludním sa na Šávoľskej ceste otvoria pivnice, v ktorých domáci vinári ponúknu ochutnávky rôznych druhov vín,“ povedala Andrea Illés Kósik, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) vo Fiľakove.

Cmorík aj zápas

Popoludnie bude patriť koncertom živej hudby v mestskom parku a výstave fotografií Andrása Zupku v priestoroch MsKS. „Od 18:00 sa v divadelnej sále uskutoční stretnutie rodákov, z ktorých mnohí vystúpia v programe spolu s domácimi umelcami,“ priblížila. Súčasťou programu bude i odovzdanie cien mesta a ceny primátora. Sobotný večer zakončia od 20:00 koncerty lldikó Keresztes a Petra Cmorika s kapelou.

Nedeľa sa začne slávnostnou omšou v slovenskom aj maďarskom jazyku. „Popoludnie spríjemní opereta Cirkusová princezná v podaní divadla Fogi Színház. Športoví nadšenci si budú môcť vychutnať futbalový zápas medzi FTC Fiľakovo a MFK Detva. Nedeľu a celé slávnosti zavŕši koncert skupiny Republic,“ doplnila Illés Kósik.

Novinkou tohtoročných osláv sú výhody pre Fiľakovčanov, ktorí si plnia svoje povinnosti voči mestu. Tí, ktorí sa nenachádzajú v zozname neplatičov, dostanú do domácnosti jeden lístok na ľubovoľný sobotňajší alebo nedeľňajší koncert. „Samozrejme, z ekonomického hľadiska nie je možné ponúknuť výhody každému obyvateľovi. Napriek tomu si myslím, že je to dobrá motivácia. Už som sa stretol s reakciami, že si ľudia zaplatili dane, aby dostali lístok. Musím pochváliť aj zamestnancov úradu, ktorí v tomto smere odviedli skvelú prácu,“ uzavrel primátor.

Čítajte tiež:

Lučenčania môžu víkend prežiť naplno. Prehľadný ťahák akcií na voľné dni

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM