Jakub Forgács Správy

Jazierko, slnečné hodiny aj pocitový chodník. Záhrada lučeneckej školy sa zmenila na nepoznanie

Škola je pre mnohých žiakov strašiakom, no vďaka originálnym nápadom sa to dá zmeniť. Dôkaz nájdeme aj priamo v Lučenci, kde sa areál strednej školy dočkal poriadnej premeny. Môže za to projekt, do ktorého sa zapojili aj samotní študenti!

Ilustračný obrázok k článku Jazierko, slnečné hodiny aj pocitový chodník. Záhrada lučeneckej školy sa zmenila na nepoznanie
Zdroj: Odborné učilište internátne

Odborné učilište internátne na Haličskej ceste v Lučenci zrealizovalo projekt financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky – Modrá škola. „Vzdelávaním v oblasti klímy a adaptačnými opatreniami v učilišti sme sa venovali necelé dva roky. Cieľom projektu je zvýšenie povedomia a vzdelania v oblasti prispôsobenia sa zmene klímy a prevencia pred povodňami a suchom,“ uviedol pre spravodajský portál Lučenec 24 Jaroslav Feranec, zástupca riaditeľa školy.

„Zorganizovali sme tiež tzv. pracovné workshopy, počas ktorých sme našu záhradu zmenili na záhradu netradičnú, v ktorej nájdete pri vašej návšteve altánok, jazierko, vyvýšené zeleninové záhony, pergolu, Artušov kruh, ovocné stromy, kamennú korytnačku, slnečné hodiny, kompostovisko, pocitový chodník a najmä dobrý pocit pri pobyte v nej,“ dodal na záver Feranec.

Pilotnou aktivitou celého projektu bol úvodný workshop, ktorého sa zučastnili žiaci a pedagógovia školy a pozvaní hostia. „Významnou osobnosťou spomedzi hostí bol Jozef Klinda – protagonista environmentalizmu, ktorý v príhovore ocenil význam projektu a nevyhnutnosť vzdelávať a vychovávať mladú generáciu k ochrane životného prostredia,“ pokračoval.

„Prvoradou úlohou projektu je zadržiavať dažďovú vodu do špeciálnych vysokoobjemových nádrži, ktoré sme v počte dvanásť kusov v našej záhrade osadili. Ďalšou nemenej dôležitou úlohou bolo vysadenie dvanástich ovocných stromov, živého jedlého plota, kvetín, trávy, ktoré sme s pomocou dodávateľa a ich zamestnacov – profesionálov vysadili. Vodu z nádrži budeme použivať na zavlažovanie záhrady, čím ušetríme značné množstvo pitnej vody,“ spomenul Feranec.

Okrem praktických aktivít, na ktorých sa podieľali aj žiaci a priatelia školy, bolo úlohou vypracovať dvanásť metodických listov a prezentácií na rôzne témy, ktorých základom sú klimatické zmeny a ich dôsledky. „Prostredníctvom prezentácií budú naši žiaci na vyučovacích hodinách oboznamovaní s danou problematikou a vychovávaní k tomu, že aj my na lokálnej úrovni môžeme pomôcť nášmu životnému prostrediu,“ poznamenal.

„Zorganizovali tiež tzv. pracovné workshopy, počas ktorých sme našu záhradu zmenili na záhradu netradičnú, v ktorej nájdete pri vašej návšteve altánok, jazierko, vyvýšené zeleninové záhony, pergolu, Artušov kruh, ovocné stromy, kamennú korytnačku, slnečné hodiny, kompostovisko, pocitový chodník a najmä dobrý pocit pri pobyte v nej,“ dodal na záver Feranec.

Čítajte tiež:

Rýchlostná cesta R2 na pretrase. Veľké stretnutie v Mýtnej o vplyve výstavby na región

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM