Boris Macko Správy

Nemáte v Lučenci pokosené? Za burinu na pozemku vám hrozí mastná pokuta

Mnohí Lučenčania o tom netušia, ale za nepokosenú záhradu či pozemok môžu byť pokutovaní. Ako sa vyhnúť sankciám a za akých podmienok môžu byť udelené? Nenechajte sa zaskočiť!

Ilustračný obrázok k článku Nemáte v Lučenci pokosené? Za burinu na pozemku vám hrozí mastná pokuta
Zdroj: TASR

Aj starostlivosť o vlastnú záhradu či pozemok upravuje zákon. Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Lučenci na stránke mesta upozorňuje všetkých vlastníkov nájomcov a správcov pozemkov, aby ich udržiavali v nezaburinenom stave. Zabránia tak ich rozširovaniu na susedné pozemky. Povinnosť prikazuje Zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. My sme preto oslovili kompetentných.

„V prípade, že sa niekto o svoj pozemok nestará, hrozia aj pokuty. Treba dodať, že sankcie sú až poslednou možnosťou. Ak si niekto neplní povinnosti, najprv ho písomne upozorníme. Pokiaľ nereaguje, nasleduje výzva. V prípade, že ani v v lehote 14 dní vlastník pozemku nereaguje, prichádzajú na rad pokuty,“ vysvetlil vedúci pozemkového a lesného odboru Pavel Jucha. Dodal, že aj v minulom roku po viacerých kontrolách nakoniec udelili niekoľko pokút. V tomto roku zatiaľ žiadnu, no kontroly stále prebiehajú.

„Je to jednoducho zákonná povinnosť, mať odburinený a pokosený pozemok. Zohľadňuje sa tu viacero hľadísk, napríklad aj zdravotné,“ upresnil Jucha. Pozemok plný vzrastlej buriny je zdrojom problémov nielen pre alergikov, ale aj majiteľov okolitých parciel. Tí musia kosiť častejšie, lebo nepokosená tráva je zdrojom semien, ktoré dokážu zamoriť aj okolité pozemky.

Ak nezaberú výzvy ani upozornenia, prichádzajú na rad už spomínané sankcie. V prípade fyzických osôb môžu dosiahnuť výšku 330 eur, u právnických osôb až 33 200 eur. Pozor, za každý hektár poľnohospodár­skej pôdy!

Čítajte tiež:

Jeden z hlavných investičných zámerov vo Fiľakove? Rekonštrukcia za desaťtisíce eur

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM