Ľubomíra Karmanová Rôzne

Práca s hlinou bude pre Lučenčanov hračka: Keramikárstvu sa môžu priučiť aj začiatočníci

Tradičné ľudové remeslo láka do tvorivých dielní čoraz viac záujemcov. Pre prvé týždne tohto roku sa v tvorivej dielni pri osvetovom stredisku v Lučenci, môžu záujemcovia oboznámiť s keramikou. Práca s hlinou bude zameraná na jednoduchú techniku, ktorej sa nemusia obávať ani začiatočníci.

Ilustračný obrázok k článku Práca s hlinou bude pre Lučenčanov hračka: Keramikárstvu sa môžu priučiť aj začiatočníci
Zdroj: TASR

Výroba nástenných dekorácií z hliny bude obsahom tvorivých dielní, ktoré sa v dňoch 11., 14. a 20. januára o 15.00 hod. uskutočnia v priestoroch Novohradského osvetového strediska (NOS) v Lučenci. Ako informovala lektorka Eva Srníková, takéto keramické tvorivé dielne, v ktorých by ľudí oboznamovali s prácou s hlinou, by chceli organizovať každý mesiac.

„Počas týchto prvých dielní začíname jednoduchou technikou modelovania z plátov. Vytvoríme z nich nástenné dekorácie v rôznych tvaroch. Neskôr by sme chceli prejsť k modelovaniu z valčekov a z voľnej ruky,“ uviedla Srníková.

Ako dodala, ak sa im podarí získať dotácie z grantov, zamerali by sa aj na techniku točenia na hrnčiarskom kruhu. Tvorivé dielne v NOS sú určené pre širokú verejnosť, vrátane úplných začiatočníkov či detí.

„Účastníkom predvedieme, ako hlinu vymiesiť a ako s ňou pracovať. Budeme mať pre nich pripravenú hlinu aj všetky potrebné pomôcky. Vytvorené diela v priebehu dvoch týždňov vysušíme a vypálime a potom si ich môžu vziať domov,“ dodala lektorka s tým, že na tvorivé dielne nie je potrebné objednávať sa, stačí prísť v niektorom z uvedených termínov.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

VIDEO zo speváckej súťaže v Lučenci vás dostane: Za takéto výkony by sa nemuseli hanbiť ani profesionáli!

Plesová sezóna v plnom prúde: 5 rád odborníčky z Lučenca ako v spoločnosti nespraviť trapas

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM