Jakub Forgács Správy

Rýchlostná cesta R2 v lučeneckom regióne chýba: Negatívne ovplyvňuje populáciu

Absencia rýchlostnej cesty, ktorá by prospela regiónu, netrápi len samotných vodičov. Jej výstavba ovplyvňuje aj rozhodovanie mladých.

Ilustračný obrázok k článku Rýchlostná cesta R2 v lučeneckom regióne chýba: Negatívne ovplyvňuje populáciu
Zdroj: TASR

Absencia rýchlostnej cesty R2 v regióne západného Novohradu negatívne ovplyvňuje úroveň populácie v obciach mikroregiónu Podjavorie, ktorý je jeho súčasťou. Uviedol to starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, podľa ktorého hlavne mladí ľudia z celej oblasti neustále odchádzajú.

„Snažíme sa ich tu udržať aj výstavbou bytových domov, ale všetci mi hovoria, že načo im tu budú byty, keď nebudú mať prácu,“ podotkol Greksa s tým, že v tomto smere by regiónu pomohla rýchlostná cesta R2. „Ak by tu aj nenašli zamestnanie, umožnila by im rýchlejší presun za prácou s vyššou pridanou hodnotou na východ a tiež na západ do neďalekého Zvolena či Banskej Bystrice,“ dodal.

Mnohí mladí ľudia z tamojších dedín sa podľa starostových slov po ukončení štúdia, ale aj neskôr, rozhodujú, či v regióne zostanú žiť, alebo pôjdu na západné Slovensko alebo do zahraničia. „Ak počujú že rýchlostná cesta sa stále stavať nezačne, tak tu proste nezostanú. Načo budeme stavať diaľnicu o päť rokov do rezervácie, kde zostanú len starí ľudia,“ konštatoval Greksa.

Z rýchlostnej cesty R2 smerom od Zvolena je v súčasnosti v plnom profile hotový len úsek Pstruša – Kriváň. Vo výstavbe je úsek Zvolen, východ – Pstruša, ktorý má byť odovzdaný do užívania koncom tohto roka. V polovičnom profile boli v minulosti vybudované úseky R2 pri Ožďanoch a Tornali. Začiatok výstavby a spôsob financovania viac ako 22-kilometrového úseku Kriváň – Lovinobaňa, ktorý má viesť aj popri Mýtnej, zatiaľ nie je jasný.

Čítajte tiež:

FOTO: Vodiči sa konečne dočkali: Nový úsek cesty medzi Lučencom a R. Sobotou

Foto: ilustračné

Slávnostné otvorenie rýchlostnej cesty R2 medzi Pstrušou a Kriváňom
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM