Ľubomíra Karmanová Správy

Tajomstvo časovej schránky z Lučenca ODHALENÉ: Skrývala poklad, pozrite si FOTO ako prví!

Časovú schránku nájdenú prednedávnom pri rekonštrukčných prácach na Synagóge v Lučenci konečne otvorili. Muselo sa čakať na odborníka, ktorý tento poklad otvorí tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Čo táto schránka ukrývala?

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvo časovej schránky z Lučenca ODHALENÉ: Skrývala poklad, pozrite si FOTO ako prví!
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukčné práce na lučeneckej synagóge iba začali a hneď sa objavil prvý zaujímavý archeologický nález. „Nález predstavuje jednoduchú kamennú kvádrovú schránku s kamenným vekom, v ktorom bola uložená sklenená nádoba so skleneným vekom.“ informovala Andrea Moravčíková z lučeneckej pobočky Krajského pamiatkového úradu.

Práve voda, ktorá mohla tento nález poškodiť, bola dôvodom, prečo schránku neotvorili hneď. „V súčasnosti je nález uložený na pamiatkovom úrade, keďže do nádoby prenikla voda. Otvoriť sa má za prítomnosti reštaurátora, aby nedošlo k porušeniu písomností,“ uviedla pred časom riaditeľka Novohradského múzea Iveta Kaczarová.

"Okrem listiny boli v nádobe aj zlaté a strieborné mince rôznej nominálnej hodnoty,“ povedala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, ktorá sa ako archeologička zúčastňuje na výskume.

Sklenená nádoba bola 08. 07. 2015 o 10,00 hod v priestoroch Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica, pracovisko Lučenec, konečne otvorená a za prítomnosti odborníkov tak vydala svoje tajomstvo. „Sklenená valcovitá nádoba bola tmelená kriedovým tmelom. Zodpovedný reštaurátor Mgr. art. Š. Kocka a Mgr. art. M. Janšto otvorili sklenenú nádobu a obsah prefiltrovali,“ uvádza v zápisnici z otvorenia Andrea Moravčíková.

Foto: mesto Lučenec

Tajomstvo nálezu v Synagóge odhalené
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM