Ľubomíra Karmanová Správy

Včely priniesli Lučenčanom nové pracovné príležitosti: Prví absolventi už v akcii

Obnova včelárstva v regióne má sociálny, ekonomický i ekologický prínos. Presvedčili sa o tom aj absolventi projektu, ktorý im priniesol nielen nové poznatky a rozšírenie ich zručností, ale najmä nové pracovné príležitosti.

Ilustračný obrázok k článku Včely priniesli Lučenčanom nové pracovné príležitosti: Prví absolventi už v akcii
Zdroj: TASR

Spôsob, ako môžu včely a včelárstvo prinášať nové pracovné príležitosti pre rôzne marginalizované skupiny v regiónoch, ukazuje projekt „BEEznis – včelárenie ako cesta vzdelávania a sociálneho podnikania“. Členovia združenia kRaj zorganizovali dva samostatné kurzy, v rámci ktorých pracovali s Rómami, nezamestnanými ľuďmi z vidieka, a s hendikepovanými klientmi z domova sociálnych služieb (DSS) Slatinka v Lučenci. Podarilo sa im vyškoliť 47 ľudí na chov včiel a spracovanie včelích produktov.

Viaceré ekonomické výhody

„Touto formou sme chceli prispieť k zvýhodneniu týchto marginalizovaných skupín na pracovnom trhu, rozšíreniu ich zručností a k vytvoreniu pracovných príležitostí,“ uviedol David Turčáni, predseda občianskeho združenia (OZ) kRaj. Ako doplnil, v týchto dňoch sú absolventom odovzdávané včelstvá spolu s vybavením pre ich nové včelnice. Získané skúsenosti môžu absolventi kurzov využiť pri výrobe včelích produktov pre vlastnú potrebu, ale tiež na predaj.

„Klienti z DSS predávali svoje produkty na rôznych akciách, napríklad na jarmokoch v Lučenci či Fiľakove, alebo na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou,“ ozrejmil predseda.

Okrem klasických balení medu ide hlavne o výrobky ako balzamy, masti, propolis či včelí vosk, ale tiež točené a odlievané sviečky. „Absolventov našich kurzov chceme aj naďalej podporovať a v budúcnosti vytvoriť aj jednotnú značku. Medy však nebudeme miešať, ako sa to robí vo veľkovýrobe, ale jednotlivé balenia budú vždy pochádzať od jedného človeka,“ zdôraznil Turčáni.

Nie len sociálny, ale aj ekologický význam

„Nízke stavy včelárov a včelstiev v regióne nemajú vplyv len na pokles tradície včelárstva, ale aj na naše životné prostredie. Svet včiel a človeka je úzko prepojený aj na poľnohospodársku produkciu, stabilitu a rôznorodosť krajiny,“*** podotkol predseda.

Považuje preto za nevyhnutné opätovne zatraktívniť včelárstvo, informovať verejnosť o význame a nenahraditeľnosti včiel a hľadať spôsoby, ako pomôcť ľuďom odborne aj finančne pri začiatkoch ich chovu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM