Jakub Forgács Správy

Hospodárenie s odpadom vo Fiľakove? Na projekt novej kompostárne žiada mesto státisíce eur

Doteraz biologicky rozložiteľný odpad odvážali, čo stálo nemalé peniaze. Fiľakovská samospráva sa rozhodla, že chce výdavky znížiť. Dopomôcť by k tomu mohla nová kompostáreň. Kde by mala stáť?

Ilustračný obrázok k článku Hospodárenie s odpadom vo Fiľakove? Na projekt novej kompostárne žiada mesto státisíce eur
Zdroj: TASR

Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste. Ako informoval primátor Attila Agócs, podávajú preto projekt, v rámci ktorého žiadajú na jej vybudovanie nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 326 000 eur. Z vlastného rozpočtu ho mienia financovať sumou viac ako 16 000 eur.

„Doteraz sme biologicky rozložiteľný odpad odvážali do firmyvo Veľkých Dravciach. Ročne nás to stálo približne 18 000 eur,“ povedal Agócs s tým, že zriadenie kompostárne bude pre mesto znamenať výrazné šetrenie v mestskej kase. „Predpokladám, že po jej sprevádzkovaní znížime náklady na likvidáciu zeleného odpadu o 50 až 60 percent,“ dodal.

Mestskú kompostáreň plánuje samospráva zriadiť v areáli zberného dvora na Ratkárskej ceste. Vyrobený kompost bude podľa primátorových slov využívaný na hnojenie mestských pozemkov a rôznych záhonov, napríklad v parku.

Ako doplnil, kompostáreň bola pôvodne súčasťou projektu celého zberného dvora, ktorý mesto sprevádzkuje tento rok. „V tom čase však podmienky projektu nedovoľovali podať ho v takom znení, ako bol pôvodne koncipovaný. Preto bola kompostáreň z projektu vylúčená,“ vysvetlil Agócs, podľa ktorého sa z tohto dôvodu samospráva rozhodla vypracovať na jej zriadenie osobitný projekt.

Čítajte tiež:

Požiadavky Mýtnej k výstavbe R2: Mimoúrovňová križovatka aj peňažná kompenzácia

Na Divínskom hrade pokračuje obnova. Do prác sa zapoja aj nezamestnaní

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM