Ľubomíra Karmanová Rôzne

Lučenčan Ľubko (6) na motorke jazdí už dva roky: Prvý motorkársky pád skončil poriadnou bolesťou

Na motorke jazdí už dva roky. To by nebola žiadna zvláštnosť, keby odvážny majiteľ superbiku nebol ešte len škvolkár. Na Haličskej motorkárni previezol aj organizátora Joža Pročka.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčan Ľubko (6) na motorke jazdí už dva roky: Prvý motorkársky pád skončil poriadnou bolesťou
Zdroj: Dnes24.sk

Na Haličskej motorkárni môžete stretnúť nielen krásne motorkárky, ale aj malých odvážnych motorkárov. Jedným z nich je len 6 ročný Ľubko Fábry, ktorý na motorke jazdí už dva roky. Niektorí ho možno poznajú aj z reklamy na Haličskú motorkáreň, ktorou podujatie propagoval na internete Jožo Pročko.

Motorky má v krvi

Ľubko dostal svoju prvú motorku, keď mal štyri roky. Ako mamina hovorí, bol to nápad jeho otca, no táto rodina má motorizmus jednoducho v krvi. Jazdia nielen Ľubkovi rodičia, ale aj starí rodičia. Práve známy pretekár Ivan Pupala je jeden z tých, ktorí Ľubka posadili na motorku. „Jazdiť ma naučil dedo, ale aj oco ma učil,“ hovorí malý motorkár. „Motorizmu sa venuje celá rodina, takže má k tomu blízko,“ hovorí dedo Ivan. Ako nám Ľubko vysvetlil, keď bol malý, jazdil na minibiku, teraz už má veľký superbike, aj keď občas musí zvládnuť aj jazdu na bicykli.

„Na motorke je lepšie, ako na bicykli, lebo na motorke len pridávaš a na bicykli je to ťažšie. Ale chodím občas aj na bicykloch,“ prezradil nám. „Na superbiku už viem ísť aj bez chyteného volantu. Trochu pridáš a dáš ruky dole z volantu a ide Ti to,“ vyvetľuje malý odborník.

Mamy vnímajú nebezpečné záľuby svojich detí, trochu citlivejšie. Mama Evka však svojmu synovi dopraje. Ona sama nemá problém sadnúť si na motorku a osedlať aj poriadne ťažký stroj. „Hokej ho nebavil,“ hovorí. „Hneď som začal revať, lebo som chcel ísť domov,“ doplnil maminu Ľubko. „Otec jazdí pred ním na veľkej motorke a malý za ním. Veď, nech sa niečomu venuje,“ hovorí mamina.

Na Haličskej motorkárni previezol aj organizátora Joža Pročka. „Jožo sa nebál so mnou jazdiť, ale mykalo mi to z volantom, lebo Jožo asi tancoval. Som sa bál, že mi prevráti motorku,“ smeje sa Ľubko.

Prvý pád poriadne bolel

Motorkárov sprevádzajú aj pády, malý Ľubko nie je výnimkou. „Prvý krát som havaroval, keď som mal 4 roky. Riadne to bolelo,“ spomína motorkár. Našťastie sa jazda skončila len v jarku a bez vážnejších zranení. „Poprhlil som sa,“ vysvetľuje Ľubko.

„Už aj na tejto veľkej som spadol v prachu v Haliči lebo som išiel pomaly a zašmykovala mi motorka. A som ju oškrel. Oco kričal,“ priznal s huncútskym úsmevom. „A teraz mi otec nedovolí ísť na superbiku, lebo je ako nový a otec nechce, aby som ju zašpinil. Lebo motorky majú byť čisté,“ dodáva.

Ľubkovi motorky doslova učarovali a ako on sám tvrdí, vadí mu iba to, že nemôže jazdiť po cestách. „Môžem jazdiť len keď je uzavretá cesta, lebo by ma chytili policajti,“ sťažuje sa. Teší sa keď vyrastie a bude môcť jazdiť bez obmedzenia. S motorkou sa spája aj jeho túžba byť pretekárom. Zdá sa, že o tomto malom motorkárovi ešte budeme počuť.

Ľubko Fábry má lásku k motorkám v krvi
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM